Dehydrator Excalibur bedst i test tørremaskine guide

🥇 Dehydrator-guide & test af Excalibur (2022) ⇒ Tørremaskine til mad, frugt & urter


Lær hvad der er vigtigt at vide, hvis du skal købe en dehydrator. Se, hvor du kan købe alt fra de bedste, brugte eller billige dehydratorer, få inspiration til dehydrator-opskrifter og gode tips og tricks i dette indlæg, som er en kombineret anmeldelse og test af Excalibur-dehydratoren og en overordnet dehydrator-guide.

Køb din dehydrator billigt herunder, eller læs videre om dehydratorer og testen af Excalibur Food Dehydrator.

Testvinder 2022
: Excalibur Food Dehydrator
⭐⭐⭐⭐⭐
🛒 Køb Excalibur billigt her! (reklame)
🛒 Eller se alle dehydratorer her (reklame)

ℹ Hvad er en dehydrator?

En dehydrator – også kaldet en mad-dehydrator eller dehydrator-ovn – er en slags tørremaskine, der reducerer vandindholdet og fjerner fugt i mad.

Mennesket har i mange hundrede år brugt tørring til at præservere mad, så det kan holde længere tid. Ved hjælp af en dehydrator er det bare lidt nemmere at lave eks. bananchips end ved at lade sine bananskiver ligge i solen i flere dage (eller indtil havesneglene har hapset dem) 🙂

En dehydrator bruges eks. til at tørre frugt, krydderurter og andet mad og spiseligt.

I raw food-køkkenet giver dehydratoren en større alsidighed, da den giver mulighed for, at du kan lave mad og retter, der normalt kræver opvarmning over 42 grader, som er grænsen, der adskiller, hvornår maden er raw og levende kontra tilberedt og død.

En dehydrator-tørremaskine åbner dermed op for muligheden, at du som raw fooder kan lave wraps til dine salater, tørret frugt, sunde hjemmelavede chips og andre snacks, tørret te og krydderier med eks. urter fra egen urtehave, kanelsnegle og sågar raw brød og raw pizza … Mulighederne er uanede.

🔍 Test af Excalibur Food Dehydrator – kongen af dehydratorer

Excalibur Food Dehydrator EXD-5 test / bedst i test / testvinder / anmeldelse
Excalibur Food Dehydrator EXD-5

Som raw fooder og en, der elsker at lave lækker gourmetmad, har det været uundgåeligt for mig ikke at anskaffe mig en dehydrator. Det har lagt i kortene, og i 2017 købte jeg endelig min Excalibur-dehydrator.

Den er jeg glad for!

Denne bruges til at tørre al slags mad, og ikke kun raw food. Vil du lave tørret kød el.lign., så foregår dette også i en dehydrator.

Som ægte madelsker, vil du helst ikke gå ned på køkkenudstyr ej heller kvaliteten. Og da jeg længe før mit køb havde vidst, at Excalibur – ifølge samtlige raw foodere, jeg har stødt set på YouTube – udelukkende bruger Excalibur, så vidste jeg godt, hvad jeg skulle købe.

Testvinder? Er Excalibur Dehydrator “bedst i test”?

Da jeg ikke har testet en masse forskellige tørremaskiner og dehydratorer, kan jeg ikke sammenligne min Excalibur EXD-5 med andre produkter. Dermed må jeg læne mig op ad andres erfaringer samt fortælle om mine egne.

Ud fra hvad jeg har researchet og hører fra mange andre, er der i min optik ingen tvivl om, at Excalibur kan klassificeres som en testvinder, da den klarer sig blandt de bedste i diverse tests samt er det foretrukne valg for stort set alle i “raw food-miljøet”.

Læs min anmeldelse af Excalibur herunder:

Plusser

+ Tørrer jævnt over det hele – En vigtig feature for en dehydrator er nemlig at tørre jævnt over det hele, og dette klarer Excalibur perfekt.

➕ Dehydrator-producent siden 1973 – Selve virksomheden Excalibur har produceret dehydratorer – og intet andet – siden 1973. Det er et kæmpe kvalitetsstempel og plus i sig selv, hvis du spørger mig. Med så mange år på bagen, er der tid til at udvikle løbende på produktet, og gøre det perfekt.

➕ God temperaturstyring – Hvis du vil være sikker på, at du holder temperaturen under de ca. 42 grader for at holde dig under raw-grænsen, kræver det god temperaturstyring – en god termostat. Særligt Excaliburs helt dyre modeller har en super præcis temperaturstyring, fordi de er digitalt styret. De analoge er dog eftersigende også ganske gode. Jeg kan forestille mig, at temperaturstyringen på billige dehydratorer er knap så præcis; men det er kun et gæt.

➕ Pænt design – Den er ret læks, hvis jeg selv skal sige det.

➕ Meget kompakt – Designet er ikke bare pænt, men også kompakt. Der er det, der skal være. Intet mindre, intet mere.

➕ Høj kapacitet – På trods af det kompakte design, er der plads til rigtig meget mad, som du kan tørre.

➕ Lavt strømforbrug – Excalibur scorer bedst i strømforbrug i en test udført af Your Best Digs*) Jeg har desuden lavet et afsnit omhandlende strømforbrug længere nede.

➕ Jeg elsker den! – Ja-ja. Ikke en valid fordel, men jeg er bare glad for den. Give me a break.

Minusser

➖ Ikke lydløs – Excalibur-dehydratoren er ikke helt lydløs. Jeg hører fra andre, at de ikke lægger mærke til den, men det gør jeg, da jeg er meget lydfølsom. Derfor har jeg min dehydrator stående i et gæsteværelse, så den kan stå og lave sin magi dér i fred og ro. Men da dehydratoren alligevel mest er i brug, mens jeg selv er ude af huset, er der for mit vedkommende ikke det store problem. Men det er værd at notere, at hvis du er lydfølsom, så skal du nok ikke have den stående tændt på dit natbord, mens du sover 🙂

Strømforbrug

Et ofte spillet spørgsmål er: Hvor meget strøm bruger en dehydrator? Den må da suge en del strøm, når nu den står så lang tid?

DomoTech.dk, som sælger Excalibur og andre tørremaskiner (reklame), har taget handling, og lavet deres egen test, hvor de har sat en Excalibur med 5 bakker, som jeg selv ejer, til at køre i 12 timer. Ud fra deres test fandt de frem til, at udgiften til strøm svarer til ca. 2,25 kr. for 12 timers produktion, eller omregnet ca. 0,1875 kr. pr. 1 time.

Så strømforbrug for en Excalbur-dehydrator er i hvert fald ikke noget, du bør være særligt urolig for.

International dehydrator-test

YourBestDigs.com har lavet en meget udførlig test af seks populære dehydratorer, hvor Excalibur placerer sig blandt de tre anbefalede.

Mine “værker”

Her er lidt billeder af nogle af de ting, som jeg har eksperimenteret med at lave:

Krydderier lavet i dehydrator
Krydderier – Super lækkert ovenpå en salat
Raw plantebaseret pepperoni
Raw plantebaseret pepperoni – Dette var egentlig en wrap, som ikke blev til noget. Men den lignede i stedet pepperoni!
Raw kebab / shawarma / gyros
Raw kebab / shawarma / gyros – Lavet af jackfruit, som jeg marinerede i maaange forskellige krydderier. Det smagte virkelig godt!
Raw vegansk plantebøg / plantebaseret bøf
Raw-vegansk plantebaseret bøf af gulerod, løg og krydderier.
Raw-vegansk pizza
Raw-vegansk pizza. Jeg måtte simpelthen prøve. Det var bøvlet og tog lang tid, og smagte ikke fantastisk. Men jeg forsøgte mig frem, og næste gang bliver det bedre!

🛒 Køb dehydrator her

Jeg har samlet nogle forskellige købsmuligheder herunder:

Køb Excalibur Dehydrator

Der er flere forskellige Excaliburs. Den billigste model EXD-4 (med 4 bakker), som bl.a. min veninde Evie har, er rigtig fin, og grundlæggende har du ikke brug for mere, hvis du spørger mig. EXD-4’eren adskiller sig dog fra alle de andre Excalibur-ovne, da bakkerne lige er en tand mindre. Så forskellen på 4’eren og 5’eren op opefter, er der en del forskel på, da 4’eren ikke kun har en bakke mindre, men også mindre tørreplads. Dog vil 4’eren stadig være tilstrækkelig for de fleste.

Jeg har selv EXD-5, altså den næstmindste model. Med mindre du skal lave mad til flere familier, så er både EXD-4 og EXD-5 det bedste valg, hvis du spørger mig.

Vil du gå all in og have toppen af poppen, kan du vælge en Excalibur Digital med digital temperaturstyring 🙂 Men så koster det også.

⭐⭐⭐⭐⭐

🛒 Køb Excalibur Dehydrator til en god pris her (reklame)

Paraflexx-tørreark til Excalibur

Hvis du skal lave raw wraps, crackers og pizza, hvor du arbejder med en våd masse, der skal dehydrere, så får du gavn af de specielle Paraflexx-tørreark fra Excalibur, som kan genbruges igen og igen.

Der findes ark til EXD-4 samt til EXD-5 og opefter. Derudover er der premium-ark, som er tykkere, og dermed ikke knækker så nemt (ikke et problem jeg har haft med de andre ark). Tykkere ark betyder dog også, at tørringen nok kommer til at tage en smule længere tid.

Du kan også anvende normalt bagepapir.

🛒 Se Paraflexx-tørreark hos KitchenOne.dk (reklame)

🛒 Se Paraflexx-tørreark hos DomoTech.dk (reklame)

Amazon har nogle gange meget billige dehydrator sheets – så tjek dem ud her:

🛒 Se Paraflexx-tørreark hos Amazon (reklame)

Køb andre dehydratorer her

Jeg kan anbefale dig at tage et kig på Wuptis gode udvalg af dehydratorer. De har altid gode priser på bl.a. køkkenudstyr, og deres levering er super hurtig.

🛒 Se billige dehydratorer / tørremaskiner her (reklame)

Brugt dehydrator

Der er penge at spare på en brugt Excalibur eller anden dehydrator. Det hænder, at folk ikke rigtig får brugt deres dehydrator – og så bliver den sat til salg til en billigere pris.

Tjek Dba.dk eller Guloggratis.dk. Jeg har sågar også set en brugt Excalibur til salg på Facebook Marketplace.

Billig dehydrator?

Der findes mange billige dehydratorer, som bl.a. kan købes i supermarkeder og på nettet.

Jeg har endnu til gode at prøve en billig dehydrator. Men en af mine gode veninder har anskaffet en på tilbud, som hun har købt online. Den skal jeg have kigget nærmere på, og lige så snart, jeg har haft mulighed for at lære denne mere prisvenlige tørremaskine at kende, vender jeg tilbage med mere info.

Har du selv en billig dehydrator eller en anden slags billigere tørremaskine, som du vil fortælle om, så læg endelig en kommentar længere nede på siden 🙂

Jeg føler mig rimelig sikker i mit køb af en Excalibur, da firmaet bag udelukkende producerer dehydratorer og intet andet. Og det har de gjort siden 1973. Det er for mig et stort kvalitetsstempel.

Opskrifter og inspiration

Her er nogle forslag:

Krydderiblanding – Hak løg, lidt hvidløg, selleri, peberfrugt, tomat og hvad du ellers kan finde på. Dehydrer det til det bliver knastørt. Pulveriser det med en blender eller foodprocessor.

Sprøde tomatchips – Skær tomater i skiver, giv dem evt. nogle krydderier, eks. løgpulver, peber, paprika og evt. salt. Dehydrer indtil de er sprøde, og så har du verdens sundeste hjemmelavede chips. Se opskriften på tomatchips her.

Kanelsnegle – Skær bananer på langs i skiver. Dehydrer dem i nogle timer. Blend dadler, vand og kanel til en lækker, sød masse. Smør dadelmassen på bananskiverne. Rul dem sammen til små gifler. Voila.

Nemme kanelgifler

YouTuber Rawvana har her en kort og nem opskrift på raw kanelgifler:

Opskrift på verdens vildeste raw pizza

Luksus-kanelsnegle

Raw falafel

TannyRaw dehydrator series

YouTuber TannyRaw har en masse opskrifter:

Chips og sprøde sager

Abeba, bedre kendt som Krazy Kracker Lady har mange års erfaring med at lave crackers/kiks og andre sager med en dehydrator:

Tjek flere videoer med hende her

Gode tips

Raw foodist Markus Rothkranz og Cara Brotman (raw food-kok), som begge har været raw i mange år, har lavet en super guide om de basale ting, der er gode at vide, når man dehydrerer mad.

Konklusion

Tusind tak, fordi du har kigget med. Jeg håber, du kan bruge indlægget. Læg endelig en kommentar nederst på siden, hvis du har spørgsmål, input eller vil dele dine erfaringer med dehydratorer og tørremaskiner 🙂

/Jan

Anmeldelse
Dato
Anmeldelse af
Excalibur Food Dehydrator EXD-5
Bedømmelse
51star1star1star1star1star
Del, please:

Udgivet af

Jan

Hej, jeg hedder Jan, og jeg nørder meget i bl.a. selvudvikling, sundhed og faste.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *