Koldt bad / brusebad - guide, fordele, sundt, sundhed

🚿 Koldt bad / brusebad: DK’s største guide! Fordele, sundhed & tips


Iskoldt brusebad? Ja tak! Eller måske løber det koldt ned ad ryggen på dig, når du hører ordene? 😱

Flere og flere er ved at få øjnene op for vinterbadning, kryoterapi, kolde brusebade og andre måder, hvorpå man kan udsætte kroppen for kulde, med henblik på at opnå forskellige sundhedsrelaterede fordele.

Jeg har taget kolde brusebade næsten dagligt siden starten af 2017, og har efterhånden svært ved at undvære dem. Hvorfor jeg er så glad for at tage brusebad i iskoldt vand kan du læse mere om her.

I dette indlæg kan du bl.a. lære de mange fordele ved at dyrke kolde bade, vinterbadning, og hvordan du helt præcis tager kolde brusebade derhjemme. Du finder mine bedste tips til, hvordan du kan blive en sand viking udi koldtvandsbadningens kunst.

Guiden handler primært om kolde brusebade, men informationerne herunder kan også videreføres til vinterbadning.

God fornøjelse! ❄️ 🙂

Sundhed: Er et koldt bad sundt?

Ja! Forskningen på området er ret klar, når det kommer til vinterbadning. Og at bade i koldt havvand er ikke meget anderledes end at tage et koldt brusebad eller hoppe ned i en tønde fyldt med isterninger. Det er same shit.

Kulde gør kroppen mere basisk, og et basisk miljø i kroppen hjælper den med at udskille affaldsstoffer ophobet i dit lymfesystem. Dette er faktisk een af de største årsager til, at mange tager “hot and cold showers”, dvs. brusebad i skiftevis varmt og koldt.

Et koldt bad er sundt, sundt, sundt!

Længere nede i indlægget finder du også en infografik, der beskriver flere af fordelene ved vinterbadning og eksponering over for kulde.

Fordele ved at tage et koldt bad

Følgende fordele er baseret på mine egne, personlige erfaringer med koldt vand. Og DU kan også opleve alle disse lækre fordele.

☑ Du bliver frisk!

Det kommer nok ikke som en overraskelse, at du føler dig alt andet end ugidelig og træt efter en tur i kulden. Et koldt bad gør dig ikke bare frisk, men VIRKELIG frisk!

☑ Du bliver glad! 😀

Jeg bliver altid glad efter et koldt bad. Nogle gange kommer jeg så meget smilende ud af bruekabinen, at jeg sikkert ligner en, der er skingrende sindssyg 😀 At komme ud med tristhed efter et koldt styrtebad er simpelthen ikke muligt.

☑ Du sveder ikke

Min erfaring er, at min svedproduktion altid stopper eller i hvert fald bliver hæmmet drastisk i nogle timer efter badet.

☑ Du får en stram hud

Huden bliver lækker og stram efter et koldt bad. Det er der nogle, der kan lide.

☑ Du bliver dejlig varm

Efter at have oplevet ekstrem kulde, vil du opleve at kroppen herefter vil føles utroligt varm på en virkelig dejlig måde. Denne varmefølelse kommer umiddelbart lige efter, du er tråd ud af det kolde vand.

☑ Du oplever indre ro

Jeg bliver altid helt salig og afslappet, og har nemmere ved at være i nuet.

☑ Din restitution er hurtigere

Jeg oplever at restituere hurtigere efter træning (jeg svømmer og løber). Det er virkelig lækkert, og noget, jeg ikke vil undvære. Der er også forskning, der bakker dette op.

📖 Kilde: Cold-water immersion and other forms of cryotherapy: physiological changes potentially affecting recovery from high-intensity exercise

☑ Du bliver (måske) mere modig

Den fordel havde du nok ikke lige regnet med, vel? Jeg har hørt nogle tale om, at når du gør en ting, der kræver mod (som fx at udsætte dig for iskoldt vand), vil der efterfølgende være en større chance for, at du vil kunne overkomme udfordringer, der kræver mod. Det giver egentlig meget god mening, synes jeg. Så kan du jo lige overveje, om du skal indunder den kolde bruse, hvis du forsøger at samle mod til noget vigtigt.

Om du opbygger mere mod på selve dagen ved jeg ikke med sikkerhed, men jeg synes, at jeg i længden opbygger mere mod og hårdhed på en eller anden måde. At udsætte sig selv for isnende kulde hver dag kræver noget overvindelse og kontrol over dig selv. Ved at blive ved og ved opbygger du helt sikkert mere selvkontrol. Det føler jeg i hvert fald.

Metoder: Sådan tager du et koldt styrtebad / brusebad

Der er tre måder, hvorpå jeg tager mine kolde bade under bruseren:

Afslut med koldt vand

Denne metode er god til dig, der lige er ved at starte op med kolde styrtebade. Tag dit bad lige som du plejer, og helt til sidst afslutter du med koldt vand. Start evt. blidt op med kun at lade det kolde vand løbe i 10 sek., og trap langsomt op for hvert efterfølgende bad. Jeg skal helst gerne op på min. 1 min. og meget gerne 2-3 min. for at det virkelig batter. Prøv dig frem.

100 % koldt brusebad

A.k.a. vikingmetoden 😀 Du tænder for det iskolde vand, går indunder bruseren, bliver der i 1-3 min. eller hvor meget du kan holde til, og slukker. Med denne metode skal du være iskold i sindet for at blive iskold i kroppen! Jeg bruger selv denne metode, når jeg har brug for at blive frisket ekstra meget op, eller når jeg skal noget ekstra vigtigt den dag, og har brug for noget ekstra mod.

Varmt og koldt brusebad

Et hot and cold shower, hvor du veksler mellem varmt og koldt vand er nok den mest populære måde at tage et koldt bad på, fordi lige præcis denne veklsen mellem varmt og koldt vand angiveligt skulle være effektivt til at sætte gang i lymfesystemet. Nogle siger, at det er optimalt at skifte mellem varmt og kold ca. syv gange. Om du starter badet med varmt eller koldt vand er helt op til dig. Bare husk at afslutte med koldt.

ℹ Tip: Afslut altid med koldt vand, uanset hvilken metode, du vælger.

Mine bedste tips og tricks

Jeg har prøvet mig frem på forskellige måder for at optimere badene, gøre dem nemmere og mere overkommelige. Her er mine bedste tips og tricks:

👍 Skift hurtigt mellem varmt og koldt

For ikke at være under det kolde vand for langt tid, kan du forsøge at skrue op for det varme allerede 2 eller 3 sekunder efter det kolde vand har ramt dig. Efter nogle sekunder, tager du den igen over på det kolde, hurtigt ned for det varme, osv.

👍 Skru ekstra meget op for varmen, lige inden du gør vandet iskoldt

Dette trick bruger jeg faktisk ofte. Jo mere opvarmet, du er, jo mere behageligt føles de kolde vanddråber på huden. Så hvis du, lige inden skift til koldt, skruer en god tand op for det varme, i bare 1-2 sekunder, kan oplevelsen af det kolde blive mere overkommelig. Jeg skruer selv op for det varme til et punkt, hvor det næsten er for meget.

👍 Styr din vejrtrækning

At have styr på vejtrækningen oplever jeg som noget af det absolut vigtigste i denne forbindelse. Det er meget vigtigt, at du ikke stivner fuldstændig, stopper med at trække vejret, eller begynder at hyperventilere febrilsk, når det kolde gys rammer huden! Mit bedste råd er:

Når du ved, at du skal til at lave overgangen til koldt vand, så start med at trække vejret dybt ned i maven, og efter 5-10 indåndinger, skruer du op for det kolde vand, MENS du bliver ved med at trække vejret ned i maven og i præcis samme tempo, som om du er helt rolig, og ikke lader dig påvirke af noget som helst udefra. Og mens kulden rammer dig, bliver du ved med at trække vejret roligt i samme tempo.

Denne øvelse styrker dig i at overbevise din krop, at det, du gør, er o.k., og at kroppen ikke skal “lukke” eller “frygte” det dejlige, kolde dråber.

👍 Flyt fokus

Fokuser på helt andre ting end kulde og vand. Fokuser eks. på dit eget selvbillede, nogle personer, du elsker, fokuser på, hvordan din dag skal se ud. Du kan også lave incantations (sætninger, som du bliver ved og ved med at gentage og mærke inde i dig selv), fx “jeg er f*cking ustoppelig!” eller “jeg er rig og lykkelig”, eller hvad du nu føler for 😀

Hvis du bruger metoden med at bruge skiftevis koldt og varmt vand, lige som jeg gør, så kan jeg sige, at en ting, der virker for mig, er blot det at have i tankerne, at lige så snart, jeg skruer op for det iskolde vand, så kan jeg på et sekund lave det tilbage til varmt vand; og dermed bliver det – i hvert fald rent mentalt – mere overkommeligt. Fordi jeg ved, at jeg altid kan skifte tilbage til det varme på 1 sekund. Der er dermed intet at frygte.

👍 Skru gradvist ned for varmen

Jeg bruger ikke dette trick, da jeg synes, det gør det mere pinefuldt. Men det kan for nogle være en mere overkommelig måde at lave en glidende overgang til det iskolde vand.

Wim Hof Method

Wim Hof Method er en avanceret og utrolig powerful vejrtrækningsøvelse med mange fordele. Wim Hof Method kan også bruges i forbindelse med udsættelse for kulde, og fortjener et afsnit for sig.

Her er den video, jeg selv benytter mig af, når jeg praktiserer Wim Hof Method:

Observationer og tanker

Der er sæsonforskelle på temperaturen

Hvor varmt eller koldt vandet kan blive hjemme hos dig er ikke det samme som et andet sted. Om sommeren har vandet en tendens til ikke at kunne blive helt så koldt som om vinteren.

Der kan være forskel på temperaturen fra sted til sted

Hos min søster, som bor på landet, oplever jeg at vandet kan blive meget koldere end hjemme hos mig selv. Desværre 😀 For jeg ville jo helst gerne have, at der kom isvand ud af bruserhovedet hjemme hos mig. Andre steder oplever jeg, at vandet ikke kan blive nær så koldt. Det er forskelligt.

Følsomhed overfor kulde varierer

Nogle gange er du mere følsom end andre gange, og kulden kan derfor virke ekstra afskrækkende. Andre gange er du veludhvilet, har det godt, og intet kan ryste dig. Det er forskelligt fra dag til dag, hvordan vi har det. Det må vi have in mente.

Prøv dig frem, og tag den med ro

Når du står under det kolde vand, i kampens hede – eller rettere sagt i kampens kulde – er det måske ikke så nemt at huske alle ovenstående råd. Det skal du selvfølgelig heller ikke. Prøv evt. et tip af ad gangen, og mærk efter, hvad der virker for dig. Hvad der virker for mig eller andre, virker ikke nødvendigvis for dig.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Er et koldt bad sundt?

Blot for at gentage en vigtig ting: Ja, kolde bade er meget sunde!

Koldt eller varmt bad efter træning?

Brug en af metoderne, jeg har skrevet om ovenfor. Du kan sagtens tage et varmt bad, men kombiner det med koldt vand, og afslut altid med koldt vand. Især efter træning, foretrækker jeg at bruge ekstra lang tid under det kolde vand, da det efter min erfaring hjælper med restitution.

Koldt vand efter løb

Et koldt bad efter al slags træning, inkl. løb, er rigtig godt, da det hjælper med restitution.

Koldt bad hver dag?

Der er ingen problemer ved at tage et koldt bad hver dag. Jeg har selv gjort det i nogle år, og nyder det (næsten) hver gang 😅

Koldt bad ved feber

Det er ikke hensigtsmæssigt at sænke temperaturen ved feber, da kroppen hæver temperaturen af en årsag. I stedet kan du bruge en kold klud fra fryseren til at lægge på panden. Tal med din læge, hvis du er i tvivl.

Gravid og koldt bad – godt ellers skidt?

Koldt vand virker basisk på kroppen – det sætter gang i lymfesystemet og sætter gang i en afgiftningsproces. Det er ikke hensigtsmæssigt at gå i heftig detox mode under en graviditet, da mor og barn deler lymfesystem. Så umiddelbart er svaret, at det ville være en dårlig ide. Tal med din læge, hvis du er i tvivl.

Sauna og koldt bad

Koldt bad og sauna er to ting, der hænger meget sammen. Jeg gør selv i sauna ugentligt, og når jeg træder ud af saunaen, hvilket jeg gør en del gange, træder jeg altid direkte under en kold bruser eller hopper ud i en kold swimmingpool, havnebad eller en tønde med koldt vand. Afslut altid den varme oplevelse med kulde.

Koldt bad mod tømmermænd

Jeg kan godt anbefale det. Det frisker helt sikkert op, og det sætter mere gang i kroppens udrensningsproces. Prøv det, og lad mig høre, hvad din erfaring er 🙂

Koldt vand mod depression

Som indikeret ovenfor, er det svært at gå vred ud af et koldt bad. Hvad enten du “bare” er trist eller har en rigtig depression, så kan jeg baseret på egen erfaring konkludere, at et iskoldt brusebad virker fantastisk!

Forskning peger på, at kulde er anti-inflammatorisk, og at depression har sammenhæng med inflammation. Ifølge Dr. Morse er depression linket til inflammation – eller acidose – i bi-skjoldbruskkirtlerne og delvist også binyrerne.

📖 Kilder: The role of inflammation in depression: from evolutionary imperative to modern treatment target & Adaptation related to cytokines in man: effects of regular swimming in ice-cold water

Fordelene ved vinterbadning og det kolde gys

Se infografik fra Katoni.dk om fordelene ved kulde og vinterbadning herunder.

Læs mere om vinterbadning på Katoni.dk

Fordelene ved vinterbadning

Afslutning

Tak fordi du læste med! Jeg vil rigtig gerne høre fra dig, hvis du har spørgsmål, feedback eller input til indlægget. Har du noget på hjerte, så giv den gas i kommentarfeltet herunder 🙂

Resumé
Koldt bad / koldt brusebad - Fordele ift. sundhed & gode råd til kolde brusebade
Artikel
Koldt bad / koldt brusebad - Fordele ift. sundhed & gode råd til kolde brusebade
Beskrivelse
Måske Danmarks største guide til kolde bade og kolde brusebade, baseret på erfaring med over 500 iskolde brusebade samt periodisk vinterbadning. Vil du nyde de mange fordele, der er ved at udsætte dig for isnende kulde, så lær mere hvordan i denne artikel.
Forfatter
Del, please:

Udgivet af

Jan

Hej, jeg hedder Jan, og jeg nørder meget i bl.a. selvudvikling, sundhed og faste.

2 tanker om “🚿 Koldt bad / brusebad: DK’s største guide! Fordele, sundhed & tips”

  1. Hej Jan.

    Super blog! Den rammer mange af mine sundhedsinteresser… dejligt at “møde” andre med samme interesser 🙂

    Jeg bruger Ben Greenfields tilgang til det kolde bad:
    10 omgange med 20sek. koldt vand og 10 sek. varmt vand ( det er 5 min i det hele ). Jeg laver dog mit eget lille twist, da jeg ofte bliver længere under det kolde og afslutter med 1-2 min. kold vand. Og ja, der er MEGA forskel på sommer og vinter vandtemperatur, ihvertfald her hos mig – næsten på grænsen til at det er lidt smertefuld.

    Tak for godt og personligt opslag 🙂

  2. Hej Anette 🙂

    Tusind tak! Ja – det er altid godt at finde andre med samme interesser!

    Greenfields tilgang lyder fin.

    P.t. har jeg eksperimenteret meget med varmt vand – særligt på ømme steder el.lign.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *