meditation-retreat-selleri-juice-dopamin-faste

🕉 Meditation retreat, 17 dage på sellerijuice, social media detox (og meget mere)

I starten af 2019 var jeg på en 16 dages vandfaste. En ret vild, lærerig, men på flere måder også udmattende oplevelse, som jeg lige skulle komme mig efter.

Jeg lever dog endnu 💪🙃

Og der er sket en del siden sidst. Lidt af det vil jeg dele herunder.

Jeg har lagt mærke til, at længere vandfaster og tørfaster ofte sender mig ind i nogle “introverte perioder”. Men det er okay (for mig). Det giver bare anledning til at søge mere indad – hvilket jeg også har gjort.

Et stykke tid efter vandfasten begyndte jeg at fokusere intenst på min selvudvikling, hvilket har indebåret en masse meditation og “inner work”, styrketræning, men også sideløbende research i sundhed (selvfølgelig), faste, hormonsystemet, nervesystemet og meget mere.

Giv slip på bad shit – indfør mere good shit

Siden starten af april – frem til nu – har jeg fokuseret ret hardcore på at forstå, hvordan mine tanker, handlinger og eksterne stimuli spiller sammen med de forskellige neurotransmittere (hormoner) i kroppen, fx dopamin, serotonin, endorfin, oxytocin osv.

Det har været en rejse ind i selvet, hvor jeg har arbejdet med at forstå, reducere og give slip på alle mulige slags stimuli, afhængigheder, vaner og tankemønstre – og indføre nye, gode ting.

Jeg har særligt forsøgt at blive mere bevidst om, hvorvidt jeg har lyst til (eller craver) noget bestemt (eks. salt, chips, kød, whatever), fordi det trigger en dopaminbelønning, eller om det er fordi, jeg reelt har brug for det (eller får en reel værdi ud af).

Arbejdet har båret frugt, og mit liv har transformeret sig fuldstændig de seneste måneder – hvilket jeg regner med at gå mere i dybden med i et andet indlæg 🙂

🍸 Sellerijuice i 17 dage

Jeg ville gerne indtage raw food på denne mentale rejse, og følte, at en juicefaste var the way to go. Normalt ville jeg have juicet frugt, men jeg har på dette tidspunkt ikke haft lyst til frugt i meget lang tid. Jeg valgte derfor at juice primært selleri, som er i den mere salte / mineralholdige afdeling.

I 17 dage lavede jeg (flere gange om dagen) en juice bestående af:

🥒 Blegselleri: 1 bundt.
🌿 Noget grønt: oftest persille (1-2 duske).
🍏 Noget sødt: fx 1-2 æbler, pærer, vindruer.
🍋 Noget syre: primært citron og / eller lime eller grapefrugt.

Engang imellem kom der også lidt chilifrugt i mikset 🌶

Sellerijuice - Juicekur / juicefaste med selleri

Jeg forsøgte løbende at juice andre ting, men vendte hele tiden tilbage til selleri-komboen, fordi det bare smagte bedst.

De mange gange, jeg har juicefastet, har jeg overall haft meget energi, men denne gang var der meget fysisk træthed involveret – hvilket er klart, idet juicen ikke “tilbød” meget energi eller næring.

Jeg brugte udelukkende juicefasten som et værktøj i arbejdet med mig selv (ikke for at udrense kroppen for dødbringende syre eller alien-parasitter 👽🐛), og accepterede derfor trætheden i denne omgang.

Havde jeg haft lyst til frugt, havde jeg 100 % juicet det, i stedet for primært selleri, for at få mere energi og næring, og dermed måske undgå træthed.

Jeg kan derfor ikke anbefale at gøre det samme.

Rent emotionelt var det en crazy rutschebanetur – og det var altså ikke i den søde panda-rutchebane for børn 🐼 Jeg havde dog heller ikke forventet, at det skulle blive nemt og sjovt, idet jeg jo arbejdede ret intenst med følelser, tanker og andet deep shit.

Har du fået sygt spat af sellerijuice, Jan? Tænker du måske … Og nej, det har jeg ikke. Jeg nød min juice, men lad os bare sige, at jeg hellere vil juice andre ting p.t.

🕉 Dopaminfaste & solo meditation retreat ved havet

Jeg stoppede mit selleri-eventyr efter 17 dage, og dagen efter tog jeg på tur:

Jeg lejede et gæstehus på Airbnb med privat strand direkte ud til Kattegat. Det var fedt at være blot ti skridt fra det kolde hav, som jeg fik svømmet i de tre dage, jeg var der.

Airbnb gæstehus ved havet på Djursland
Jeg boede i gæstehuset yderst til venstre. Bakken Jernhatten kan ses i baggrunden.

Min nabo var en fredet bakke, Jernhatten, hvis højeste punkt er 49 meter over vandoverfladen. Et virkelig magisk sted med en fin udsigt.

Ideen med turen var at meditere og være i nuet så meget som muligt samt lave en dopaminfaste, dvs. en længere periode, hvor jeg ikke udsætter mig selv for stimuli, der kan aktivere belønningshormonet dopamin.

Det var kun mig og mine tanker. Slukket mobil. Ingen computer. Og den eneste musik, jeg hørte, var havets konstante brusen 🌊🙏 Mad kan være stimulerende, så det havde jeg heller ikke med; det eneste, jeg indtog, var 2 kopper kamillete og en slurk havvand for at få lidt af havets mineraler, lol 😅 Dvs. jeg tørfastede det meste af tiden.

Det er en ret syret oplevelse at meditere i et par dage og lave “ingenting” uden nogen stimuli whatsoever.

Efter turen har jeg virkelig cravet at komme væk igen for at opleve den stilhed, som mange timers meditation i et stimuliforladt miljø kan give. Jeg har sidenhen også været på en 1-dags-retreat inkl. massage. Mange flere ture venter på mig.

Jeg kan virkelig anbefale at gøre noget lignende: Find et sted, hvor du kan være i fucking fred i en eller flere dage, sluk mobilen, og bare mediter – vær til stede. Det er sygt svært, specielt hvis du ikke har de store erfaringer med at meditere – men du får virkelig noget igen i form af øget bevidsthed, ro i sindet, mindst 222 procent mere brain power 🧠🤯🤓 … og meget mere!

👍 Social media detox

Når du arbejder med stimuli, afhængigheder og dopamin, kommer du ikke udenom sociale medier som Facebook og Instagram, da disse medier er blevet designet til at gøre dig mest muligt dopaminafhængig af notifikationer og likes; designet til at få dig til at bruge så meget tid som muligt.

Min Facebook så i en længere periode ofte sådan her ud:

Social Media Detox Facebook

Tomt feed. Ingen notifikationer. Nice.

Mit mål er at opnå en større bevidsthed omkring mit SoMe-forbrug, og en længere pause kombineret med en minimering af notifikationer m.fl. har for mig været en effektiv måde at gøre det på.

Jeg kan varmt anbefale at lave en social media detox eller digital detox, hvis du gerne vil optimere din tid eller få en bedre fornemmelse for, hvad dine social media-timer bliver brugt på.

For mig har det her resulteret i mere tid til “mig selv”. Og det er noget, der kan mærkes ✌️😊

🍲 OMAD (One Meal A Day) – Jeg spiser 1 måltid om dagen

Da jeg kom hjem fra turen skulle jeg i gang med at indtage fast føde igen. Noget andet end selleri 😁 Og i den forbindelse følte jeg, at det endelig var det rette tidspunkt at afprøve OMAD, som jeg har været fascineret af i nogle år.

OMAD står for One Meal A Day, og betyder, at du kun spiser en gang om dagen, og faster de resterende 23 timer.

Jeg satte mig for at afprøve OMAD i en måned, og oplevede med det samme så mange fordele på denne livsstil, at jeg er blevet ved. I skrivende stund har jeg været på OMAD i to måneder, og jeg elsker det!

Update: Læs mit indlæg om OMAD / One Meal A Day.

Woop woop.

Tak, fordi du læste med så langt 🙂

Del, please:

Udgivet af

Jan

Hej, jeg hedder Jan, og jeg nørder meget i bl.a. selvudvikling, sundhed og faste.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *