Nytårsforsæt er den sikre vej til skuffelse …
Eller er det?
Sikke en inspirerende start på indlægget, hva’? 😜
Nytårsforsætter er i hvert fald populære: Cirka hver fjerde har et nytårsforsæt, skriver Politiken.
Men undersøgelser viser også, at langt de fleste ikke holder deres nytårsforsætter. Surt, mand.
Ud af 3.000 udspurgte studerende i Storbrittanien var der kun 12 procent, for hvem det lykkedes at overholde et nytårsforsæt, skriver Kristeligt Dagblad.
Andre undersøgelser peger på en succesrate på mellem 30 og 40 procent. Altså 60 til 70 procent, som fucker nytårsforsættet op 🖕
Alt i alt nogle ret dårlige odds 😕
Men er det bedre end slet ikke at prøve?
Naaah, det synes jeg sgu ikke 🙂
Og ja-ja, hvis du vil lave nogle positive forandringer i dit liv, hvorfor så ikke bare starte en hvilken som helst dag, eller lige nu?
…
Eller NU!? 😅
Min holdning er dog, at hvis en ny start på året kan give dig en psykologisk fordel, så ser jeg intet galt i at udnytte det.
Og heldigvis er der visse ting, der kan øge din chance for at få succes med dit nytårsforsæt (læs mere om det længere nede).
- nytårsforsæt-inspiration,
- et godt tip til at få succes med dit nytårforsæt, og til sidst …
- en afsløring (uha!) af mine egne (crazy) nytårsforsætter.
Men inden vi går videre, så lad os lige få sat een ting straight:
Nytårsfortsæt eller nytårsforsæt?
Det hedder et nytårsforsæt, fordi det er noget, man sætter sig for at gøre. Det handler IKKE om at fortsætte noget (det kunne det dog i teorien godt, men lad det nu ligge FFS 🤯 )
Godt så. Videre til de inspirerende nytårsforsætterererer 👍
Nytårsforsætter 2023
Boost din sundhed og personlige udvikling i det nye år!
Husk, at nedenstående ideer blot er ment som nytårsforsæt-inspiration. Er der noget af nedenstående, der ikke ræsonnerer med dig, så kan du blot lade dig blive inspireret til at lave dit eget nytårsforsæt.
- Lav en 30-dages udfordring – Challenge dig selv! Gør en bestemt ting hver dag i 30 dage. Fx noget, der booster din sundhed. Det kunne være at løbe en tur, lave (og drikke) en smoothie, eller at gøre en af de andre ting, som jeg foreslår herunder. Og er 30 dage urealistisk, så gør det i 7 eller 14 dage.
- Udskift et af dine måltider med en frisklavet juice eller smoothie – En lækker og nem måde at få masser af næring direkte til dit hoved! Jeg kørte selv med daglig smoothie i ca. 2 år på et tidspunkt, og det var min krop glad for (kan du gætte hvad et af mine nytårsforsæt for dette år er? *wink wink*).
- Begynd at meditere – Bare 5-10 minutter dagligt gør en forskel. Brug en mindfullnes-app, eller sæt dig ned, luk alt andet ude, og observer dine tanker. Det er videnskabeligt bevist, at meditation gør dit liv 23,9 procent bedre på alle områder. Sådan cirka.
- Dyrk Wim Hof Method – En vejrtrækningsmetode, der gør kroppen mere basisk (alkaline), dvs. potentielt nedsætter inflammation, og alt muligt andet godt. Undersøg Wim Hof og hans forskellige metoder, eller se denne video, som jeg selv bruger.
- Få en morgenrutine – En god morgenrutine kan give dig en mere positiv start på dagen. Det kan være alt fra at dyrke yoga om morgenen til at sige 3 ting, du er taknemmelig for, hver gang du står under bruseren. Få inspiration til en god morgenrutine i mit indlæg her.
- Tag et koldt brusebad hver morgen – Med en lang række sundhedsfordele og gevinster som mere glæde, friskhed, strammere hud og indre ro, kan det være værd at overveje, om du skal hapse et koldt bad. Tjek min guide til iskolde brusebade her, og lær næsten alt, hvad der er at vide om emnet.
- Prøv intermitterende faste – IF er en daglig faste, hvor du ikke indtager mad og kalorieholdige drikke i et bestemt tidsvindue, fx fra kl. 20:00 til 12:00, hvilket er 16 timer i alt. Der er utroligt mange fordele i at give kroppen en længere pause fra mad hver dag. Jeg legede med intermittent fasting allerede flere år tilbage – det var en fed oplevelse, og det bliver også en del af mit nytårsforsæt.
- Ingen brok – Der er intet nemmere end at brokke sig over trafikken, vejret og særligt andre mennesker. Når du kører en ingen brok-udfordring, hvor du fx i en måned undgår at brokke dig, kan jeg love dig for, at du bliver opmærksom på, hvor ofte du egentlig gør det. Det kan medføre, at du for fremtiden brokker dig mindre, og har mere fokus på de gode ting i livet. Prøv det!
- Ros andre – Ros den samme person eller forskellige personer hver dag i fx en måned. Dette er god øvelse, der lærer dig at se det positive i andre. Kør eks. udfordringen med en ven, hvor I aftaler at rose hinanden hver dag.
- BONUSTIP: Rygestop – Skal 2023 været året, hvor du eller en, du holder af, skal stoppe med at ryge, så læs eller henvis til mit indlæg om verdens bedste rygestop-bog, som var en uvurderlig støtte for mig, da jeg stoppede efter mange år som ryger.
Godt så. Og nu videre til de juicy tips, der kan medføre, at du får større chancer for at holde dine nytårsforsætter.
Øg dine chancer med SMART Goals
S.M.A.R.T. Goals, SMART-Mål eller SMART-modellen er the shit. Uanset om du vil lave et nytårsforsæt eller sætte et ganske normalt mål, så kan disse smarte mål være et smart værktøj til at nå dine smarte mål på en smart måde
Jeez … 🤯
Anyways. Der findes masser af lange og kedelige artikler om, hvad SMART Goals er. Jeg vil forklare det ganske kort, så dit hoved ikke sprænger i luften pga. en overload.
Specific (specifikt)
Measurable (målbart)
Acheivable (opnåeligt)
Realistic (realistisk)
Time-bound (tidsbestemt el. tidsbundet)
Bemærk, at der findes forskellige fortolkninger af, hvad A’et i SMART står for. Det kan også stå for Accepteret, Attraktivt og meget andet.
Eksempel på et SMART-Mål
I stedet for at sige:
Jeg vil gerne prøve at spise sundere i 2023.
Kan du sige:
Jeg vil gerne spise sundere ved at indtage mere frugt og grønt i hverdagene (mandag til fredag) i hele januar måned, og dette vil jeg gøre ved at starte min morgen kl. 06:30 med en smoothie af 3 bananer, 3 dadler, 100 g spinat og 100 g frosne jordbær.
Det er meget specifikt, bl.a. fordi du har en præcis opskrift på, hvad du skal indtage.
Det er målbart, fordi du kan vinke hver dag af i din kalender. Det er opnåeligt, realistisk og tidsbestemt, fordi det kun gælder januar måned, og ikke resten af dit liv … og hvis nytårsforsættet fungerer for dig, kan du jo fortsætte i februar.
Læs mere om SMART-Mål på eks. altomledelse.dk.
Mine nytårsforsætter
UPDATE: Dette indlæg blev skrevet i 2019, og derfor kan du herunder læse mine forsætter for netop det år. Vandfasten, som jeg nævner herunder, blev til 16 dages ren vandfaste – og i 2020 fastede jeg 30 dage.
Læs om min 30 dages faste her: jaegermark.dk/faste-30-dage.
40-dages vandfaste: I januar starter jeg på min vandfaste, hvor jeg skal leve af vand i 40 dage. Jeg kommer naturligvis til at skrive om vandfasten her på bloggen. Jeg har vandfastet mange gange, dog kun op til 7 dage, og jeg har også tørfastet i 4 dage, dvs. jeg har levet uden mad og vand i 4 dage. Næste mål er altså en længerevarende vandfaste – noget, som jeg har ønsket at gøre i meget lang tid.
10-dages Vipassana: Vipassana er en af de ældste, indiske meditationsteknikker, som Buddha underviste i for over 2.500 siden. Jeg skal på et Vipassana Meditation retreat, hvor jeg stort set ikke kommer til at lave andet end at meditere i 10 dage! Det bliver for vildt! Læs mere om Vipassana Meditation på Dhamma.org.
Jeg har også andre mål og nytårsforsætter for 2019, bl.a. at træne mere; meditere oftere, end jeg gør nu; indtage smoothie dagligt (efter min vandfaste); faste hver søndag; arbejde endnu mere på RawBlog, m.fl.
Har du nytårsforsætter for i år – og eventuelt hvilke – eller synes du, at det er noget bullshit? 🤨🙃