Overspringshandlinger - arbejdsro - mere fokus - produktivitet - forstyrrelser - procrastination

😒 Overvind overspringshandlinger & 12 tips til mere arbejdsro & fokus


Jeg står i Guinness Rekordbog for at have lavet flest overspringshandlinger nogensinde, og tankerne i mit hoved kan larme mere end tredive togstationer tilsammen … på steroider. Agtigt. Derudover er jeg ekstremt sensitiv over for mine omgivelser – dufte, lyde og fucking forstyrrelser. I hate it (nogle gange) 🙂

Så engang imellem kan det godt være “en smule” svært at få den nødvendige fokus og arbejdsro, når jeg skal lave noget ved computeren. Og ligegyldige overspringshandlinger lurer lige rundt om hjørnet som en lille djævel 😈

“Klik på mig!!! Der er sikkert sket noget vigtigt i alle dine venners liv, siden du sidst tjekkede mig for 5 min. siden!”

Hilsen Facebook 🖕

… Eller var det i virkeligheden kun 2 min. siden? 😉

Disse udfordringer har jeg bøvlet med før jeg blev født. Så for ikke at blive alt for sindssyg i bøtten, har jeg gennem mange år forsøgt at finde nogle løsninger.

I dette indlæg får du få mine bedste tips til at smadre overspringshandlinger og til at få den nødvendige ro og fokus til at arbejde.

Hvad er overspringshandlinger?

Overspringshandlinger – eng.: procrastination – kan beskrives ved at være en eller typisk flere irrelevante handlinger, der går mod det, du egentlig skulle gøre. Det er, når du skal lave den der vigtige opgave, men i stedet laver 17.000 andre ting, som at være på Facebook, tjekke din mail, læse nyhederne, klippe tånegle osv. Du udskyder hele tiden opgaven, du får måske endda rigtig dårlig samvittighed over det, og tænker måske, at du er for doven.

Hvad du måske ikke har tænkt over er, at dette også kan være enormt energikrævende! Og når dagen er omme, og du ikke fik lavet det, du skulle, så sidder du måske en dårlig smag i munden, er egentlig ked af, at du ikke fik fikset opgaven. Uanset hvad du vælger at gøre, – så bruger du energi på det. Det sutter røv 🙁 Hvis du virkelig indser dette, så tror jeg, du er et godt skridt på vejen til at undgå en god del overspringshandlinger i dit liv.

Forstyrrelser

Hvis du spørger mig, så er en af de største syndere, at vi i det moderne samfund har alt for mange forstyrrelser. Dette gør, at det simpelthen bliver umuligt for os at kunne opretholde fokus på en given opgave i særligt lang tid, før der tikker en ny besked ind fra Messenger, en ny mail osv. Vi har simpelthen vænnet hjernen til at blive forstyrret konstant, og dette er blevet til en slags vane. Og det at udelukke alle forstyrrelser bliver pludseligt også noget, der er utroligt svært for os at gøre – det føles underligt og unaturligt at sidde i 100 % fred og ro.

Der er også nogle, der er udfordret rent neurologisk, dvs. har en eller flere lidelser, der gør, at det kan være ekstremt svært at fokusere på noget i længere tid ad gangen. Dette er en helt anden snak, men her ved jeg, at det er særligt relevant at lukke ned for alle forstyrrelser, for forstyrrelser gør det kun værre!

Vi er alle forskellige!

Hvad der virker for mig, virker ikke nødvendigvis for dig, og der kan være forskel på, hvad der gør, at vi føler os forstyrrede, mister fokus og overspringshandler.

Disse tips er rettet mod at fjerne alle mulige forstyrrelser, så du sidder tilbage med din opgave og intet andet.

Brug de tips, som giver mening for dig 🙂

Sådan får du mere arbejdsro og undgår overspringshandlinger

 1. Identificér dine overspringshandlinger

 2. Det lyder weird, men det kan virkelig hjælpe at lave en liste over alle tænkelige overspringshandlinger, som du laver eller kunne finde på at lave. Jeg har selv gjort det, og listen med syndige handlinger, som fjerner fokus fra at get shit done er laaang. Love you long time. Not. Udvid listen løbende mens du bliver opmærksom på overspringshandlingerne.

  Min liste indeholder alt fra at tjekke Facebook, YouTube, nyheder til rengøring og at sortere min massive samling af te og krydderier. Lol …

  Når du får sat ord på og nedskrevet dine overspringshandlinger – får sorteret handlingerne ned i den “mentale kasse”, der hedder Overspringshandlinger – bliver det også nemmere at identificere dem fremover in the moment. Du får sikkert identificeret nogle handlinger, som du slet ikke troede var overspringshandlinger.

 3. Gå i fokus-mode

 4. Sørg for at været et sted rent fysisk, hvor der er mindst mulige forstyrrelser. Der er flere måder at gøre dette på, og den vigtigste er nok at kunne være i et rum uden andre. Kan du dette, så er det et stort plus. Arbejder du hjemme, kan du måske lokke folk omkring dig til at give dig 100 % arbejdsro for en stund. Arbejder du på et åbent kontor, kan du måske lægge en lille seddel på dit bord, hvor der står “Er i fokus-mode”, “Må ikke forstyrres før kl. 12” el.lign. Aftal tingene på forhånd med folk omkring dig, så de ved, at du ønsker ro.

 5. Arbejd i intervaller

 6. Afsæt et bestemt antal minutter eller timer til at være i fuld power-fokus, eks. 50 min. Og vælg at “belønne” dig selv med 10 minutters pause efterfølgende. Derefter kan du evt. igen køre 50 min. i fokus, 10 minutters pause, osv. Jeg har gjort dette både privat og på arbejdspladser, og det kan sgu være rart eller ligefrem nødvendigt nogle gange.

  Måske er 50 min. endda alt for meget for dig. Prøv i stedet med 25 min.

 7. Udfør små opgaver i stedet for een stor

 8. Det kan være ret demotiverende at tænke på, at du har en kæmpe opgave foran dig. Det kan være totalt uoverskueligt.

  Derfor kan det være super at dele en større opgave op i mindre opgaver. Skal du skrive en lang artikel, så kan du starte med at lave underoverskrifter til artiklen. Du kan også nøjes med kun at skrive eet afsnit, tage en pause, og så gå videre med næste afsnit. På den måde bliver een stor og uoverskuelig opgaver til flere små mere overskuelige opgaver. Jeg er selv ofte nødt til at bruge denne strategi – ellers ville jeg sjældent få skrevet et indlæg her på bloggen 🙂

 9. Dræb mobilen

 10. Sluk mobilen – den største synder – eller sæt den på flytilstand. Du kan kontakte folk tilbage senere, for lige nu har du et møde med den vigtigste person i dit liv: dig. Og er det ikke muligt at slukke for mobilen, så tjek næste tip.

 11. Nak notifikationer

 12. Sluk eller paus for alle notifikationer på alle enheder fra besked-apps og -programmer, så du ikke bliver forstyrret af ding-lyde, blink eller pop-ups. Altså både computer, tablet, smartphone, smartwatch osv. Messenger, WhatsApp, Skype, e-mail, Snapchat, Instagram, Instacrap og alt det der. Når du ikke længere er i fokus-mode, kan du tænde eller un-pause det hele igen. Du kan måske endda overveje at afinstallere visse apps, evt. bare for en periode for at teste af, om de nu gør livet så meget bedre 😉

 13. Ingen sociale medier

 14. Tjek dem ikke! Lad være! Du bliver fanget. Facebook, Instagram, LinkedIn, Snapchat, YouTube osv. Det samme med blogs og nyhedssites. Gem dem til senere.

  Hvis det er nødvendigt ifm. dit arbejde at tjekke visse sociale medier, så opret en profil kun til dét formål. Det har jeg gjort, og det fungerer for mig.

 15. Musik

 16. For nogle virker det at have musik i ørene godt, for andre er det forstyrrende. For mig er det on-off. Skal du lytte til musik, så overvej at lytte til musik uden sang el.lign., da det at høre en andens stemme rent faktisk kan bryde koncentrationen, fordi det af hjernen kan opfattes som om, nogen taler til dig.

  Lyt evt. til meditationsmusik, klassisk musik eller find noget med naturlyde. Noisli er en rigtig cool app til alle enheder, hvor du selv kan bestemme, hvilke lyde, du vil lytte til. Og ja, det er selvfølgelig okay at bruge din mobil til musik, såfremt du har den på flight mode eller har pauset for de mest forstyrrende notifikationer. YouTube er også fint at bruge – bare du ikke begynder at se en masse irrelevante videoer.

 17. Brug høretelefoner med noise cancelling

 18. Skal du lytte til musik eller lyde for at overdøve støj, så overvej nogle høretelefoner med noise-cancelling. Det hjælper virkelig meget. Jeg bruger selv nogle BeoPlay H6 (reklame). De er geniale.

 19. Meditation

 20. Daglig meditation/mindfulness hjælper på mange ting – også med at forbedre koncentrationsevnen; det er videnskabeligt bevist. Prøv det – det er simpelt: du skal “bare” lade være med at tænke 😉

 21. Brug en app til at slukke for dine apps

 22. Er du helt desperat og kan du ikke holde fingrene fra Facebook osv., kan du prøve med et program til computeren eller en app til mobiltelefon og tablet, der for en given periode gør det umuligt for dig at bruge bestemte tjenester.

 23. Start ikke dagen med at tjekke sociale medier (osv.)

 24. … Facebook og Snapchat og Instagram og e-mails osv. Gem dette til et senere tidspunkt på dagen. Altså hvis det er muligt. Ellers så forsøg at cutte ned på forbruget i starten af dagen. Lige så snart du går i gang med at tjekke alle mulige beskeder – specielt de lidt mere ligegyldige – fylder du dig med flere tanker og indtryk. Gem så vidt muligt disse oplevelser til efter dagens vigtigste opgaver er færdiggjorte.

Konklusion

Det handler altså om at minimere forstyrrelser, for når der ikke længere er noget, der kan forstyrre dig, kan du bedre fokusere på dine opgaver. Har du input eller selv nogle gode tips til at undgå overspringshandlinger, blive mere produktiv, få mere fokus og masser af arbejdsro, så læg endelig en kommentar herunder 🙂

Se andre indlæg om personlig udvikling her på RawBlog.

Rokokoposten: Ny Danmarksmester i overspringshandlinger

Resumé
Artikel
Undgå overspringshandlinger - Tips til mere arbejdsro & fokus
Beskrivelse
Sådan smadrer du overspringshandlinger, så du kan få langt mere arbejdsro og fokus til at være mere produktiv.
Forfatter
Del, please:

Udgivet af

Jan

Hej, jeg hedder Jan, og jeg nørder meget i bl.a. selvudvikling, sundhed og faste.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *