Raw food tips / guide - sundhed, sund-livsstil, eksperter

🍉 40 tips til raw food, sundhed & livsstil fra 10 danskere 🇩🇰

Jeg kan hermed præsentere den hidtil mest omfattende artikel på dansk med inspirerende tips, tricks og gode råd til raw food, sundhed og sund livsstil fra 10 danskere, der alle har det til fælles, at de har integreret raw food som en del af deres livsstil.

Her er gode råd, som nybegyndere såvel som erfarne kan blive inspireret af. Nogle af rådene er korte og konkrete, andre er lange og går i dybden.

Sug de mange gode ord til dig, og brug det, som du kan bruge. Anvend evt. indholdsfortegnelsen herunder til at hoppe hen til specifikke råd og afsnit i indlægget.

Sæt dig godt til rette, og nyd læsningen! 🙂

/Jan

Harriet Kjær

Harriet Kjær - raw 80/10/10 elite-ultraløber
Harriet Kjær, elite-ultraløber

Harriet Kjær har været raw 80/10/10 igennem 7 år, og er elite-ultraløber. Hun løber dermed rigtig langt, og det hele er “powered by fruits”. Da Harriets skrev til mig med sine tips havde hun lige været ude at løbe over 44 timer! Harriet er desuden tilbagevendende speaker på den danske Fresh Food Festival, som afholdes hvert år.

Harriets hjemmeside hedder Nutritus.es og hun er på Instagram som @harriet.run.

Her er Harriets 3 tips, der starter således:

Både under intensiv træning og ultraløb udsættes kroppen for enormt stress, og her er mine tips:

 1. Søvn
 2. Sov så meget du kan, ikke kun op til en vigtig præstation men hele livet. 8-10 timer i døgnet er det jeg går efter.

 3. Spis nok mad af høj kvalitet
 4. Spis nok, af høj kvalitet rå især frugt og grønt, hvilket gør at op til og under en vigtig præstation er det ikke så vigtigt hvis du lige spiser 2250 kalorier eller 1000 fordi din krop er velernæret efter mange måneder eller år med det den skal bruge.

 5. Positiv indstilling

 6. Hvis du tror på at du kan… så kan du måske. Hvis du ikke tror på at du kan… så kan du helt sikkert ikke. Også selvom du spiser nok så mange bananer.

  Tonny Vedel

  Tonny Vedel, mangeårig 80/10/10 raw fooder
  Tonny Vedel, mangeårig 80/10/10 raw fooder

  Tonny har spist efter 80/10/10-principperne ca. 70-100 %, og har gjort det i ca. 10 år.

 7. Pas på dine tænder

 8. Det er vigtigt at passe på sine tænder. Skyller altid munden i vand efter hvert måltid. grundet syren i især frugt. Jeg var til tandlægen efter 7 års fravær. Og fik ros for mine tænder, indtil jeg fortalte hende at jeg laver min egen tandpasta, uden FLOUR. Det havde hun meget svært ved at acceptere 😀

 9. Opbevaring af mad

 10. Med de mængder frugt man spiser på 80/10/10 kan man hurtigt få problemer med bananfluer, især på en varm sommerdag. Så det er vigtigt at finde på noget så fluerne ikke kan komme til frugten. Har selv nogle store plastic kasser med fluenet på, så der ikke bliver for varmt i dem og at der kan komme frisk luft til frugten så den ikke rådner.

  På et tidspunkt kunne jeg godt tænke mig at bygge nogle i træ. Bryder mig faktisk heller ikke om at bruge plastik i det hele teget. Har også tit frugt liggende frit fremme i køkkenet, så man kan som regel ikke helt undgå lidt fluer i ny og næ. Har som regel ikke frugt i køleskabet, da det meste frugt ikke har godt af det. Æbler, pære og de fleste bær er dog undtaget. Al salat og grøntsager har jeg altid i køleskab 🙂

 11. Grønne smoothies

 12. Et af de vigtigste områder inde for 80/10/10 er at få nok salater, udover en masse frugt, selvfølgelig. Der er masser af vitaminer og mineraler i salater som jo er så vigtige at få med også.

  Jeg har selv svært ved at spise store mængder salater. Så jeg laver næsten altid grønne smoothies i min super blænder Vitamix 5200. Den er vel en små 8-9 år gammel. Men de skulle gerne kunne holde i små 20 år uden de store problemer.Så sådan en bandit kan jeg klart anbefale. Selvom at prisen er lidt pebret.

  Jeg spiser ca 400 g. om dagen. Og det kan være alt fra Romaine, Rocula, Spinat, Pak Shui, Squash og selv mælkebøtter fra haven (hvis man har sådan en) Plejer også at spise en hel agurk om dagen. Og altid økologisk. Og så er det ellers bare at blande det med en masse sød og lækker moden frugt og så selvfølgelig en masse vand.

  Avalon Emilly Almouriano

  Avalon Emilly Almouriano
  Avalon Emilly Almouriano

  Emilly har kørt længere perioder med både raw og raw til 4. Hun har bl.a. været til den kæmpestore Woodstock Fruit Festival i USA, og hun ved en masse om raw-livsstilen. Desuden er hun – til manges glæde og gavn – super sød til at dele i forskellige Facebook-grupper, når der er knaldtilbud på frugt, grønt og veganske varer i nærområdet 🙂

 13. Tjek kalorier og næringsstoffer

 14. Brug Cronometer.com til at sikre dig, at du får nok kalorier og næringsstoffer. Især i starten af din raw rejse.

 15. Husk bladgrønt

 16. Husk bladgrønt og meget af det. Min. 500 g om dagen. Hvis du vil kickstarte dit fordøjelsessystem, så start dagen med 5 dl sellerijuice. Vent 30 min. inden du spiser. Varier typer af bladgrønt. Put dem i smoothies, lav grønne juicer og lækre salater.

 17. Anbefaling til dressinger

 18. De fleste har brug for en lækker dressing for at kunne spise så meget bladgrønt. Der findes en del 80/10/10 opskrifter på nettet. The Raw Advantage har bl.a. også en e-bog med en masse opskrifter på dressinger.

 19. Variation

 20. Variation. Spis regnbuens farver. Gør dine salater/retter spændende. Prøv en ny opskrift hver uge.

 21. Spar penge

 22. Køb stort ind ofte, så du altid har moden frugt. Lav aftale med din grønthandler, hold øje i butikkerne med stop madspild varer, tjek siden Tilbudsugen.dk, hvor du kan søge efter det, du mangler. Download apps – eks. Byhøst (App Store, Google Play) og Sanker – hvor du kan finde gratis frugt med mere i naturen.

 23. Optimalt helbred er mere end mad

 24. Optimalt helbred handler også om andet end mad. Sørg for at komme ud i naturen dagligt, dyrk motion, kom ordenlig tid i seng og sørg for, at kroppen får rigeligt med væske gennem vandholdige frugter og vand. Husk, at du er skaberen af dit liv. Dit mindset er utrolig vigtig. Spørgsmålet er ikke, OM du kan gøre det, men HVORDAN du kan gøre det.

  Happy raw journey 🙂

  Evie Evely

  Evie Evely Traberg
  Evie Evely, studerende

  Evie har lavet nogle af de flotteste kreationer, jeg har set, i et raw food-køkken. Som mor til Willy, har hun gode erfaringer med at indføre raw i en travl hverdag med barn. Evies råd er dermed rigtig gode for dig, der som forælder ønsker at indføre mere sundhed i form af ekstra frisk frugt og grønt i dit barns hverdag.

  Følg Evie på Instagram som @evie_evely.

 25. Lad dit barn være med

 26. Børn kan godt lide at hjælpe til, så lad dem endelig. Fx elsker min søn at bruge vores spiralizer, når der skal laves spaghetti/nudler ud af squash eller agurk.

 27. Alt kan gemmes i en smoothie eller juice

 28. Hvis dit barn ikke kan lide halvdelen af frugt- og grøntafdelingen, kan meget af det heldigvis “gemmes” i en smoothie eller juice. Farverige sager er noget, der virkelig fanger et barns øjne (og appetit).

 29. Gør rawfood sjovt

 30. Det hele bliver altid lidt sjovere hvis man gør det til en leg. Vær kreativ når tiden er til det. Skær fx frugten eller grøntsagerne ud med småkageforme (hjerter/stjerner/biler osv. – god i madpakken), brug en spiralizer, lav frugtspyd og dyr eller sjove ansigter på tallerkenen.

 31. Skole og institution: Stol på dig selv som forælder

 32. Ang. skole og institution hvor det ikke er “velset” at børn er raw. Så stol nok på dig selv som forælder til, at DU ved hvad der er bedst for dit barn. Giv ikke op!

 33. Lav en rawplan

 34. Gør det hele lidt lettere for dig selv, og prøv så vidt muligt at lave en rawplan (madplan) hver uge.

 35. Gå efter tilbud

 36. Hvis du er studerende, arbejdsløs eller noget helt tredje (hvor budgettet ikke altid rækker til økologi eller rawfood i en hel måned), så hold øje med tilbud, køb madspildsvarer og lav evt. aftaler med dem du handler hos.

 37. Keep it simple, but tasteful

 38. Jo simplere jo bedre, (især i starten).

  Lærke Sjøsten

  Lærke Sjøsten, RawsomeVibes, RawChallenge
  Lærke Sjøsten, RawsomeVibes

  Lærke står bag RawsomeVibes og Danmarks hidtil mest populære gruppe og koncept inden for raw food, nemlig RawChallenge, som er en udfordring, hvor du som deltager bliver taget i hånden ifm. at leve af raw food i 14 dage. Lærke har selv gode erfaringer med at spise frugtbaseret og mere raw, og inspirerer nu andre til at leve mere grønt.

  Lærke kommer her med gode råd til raw food og sund livsstil – så sæt dig godt til rette, og sug det hele til dig.

 39. Forberedelse er nøglen!

 40. Inden du går helt raw, er det meget fordelagtigt med en overgangsfase, så din krop stille og roligt kan vænne sig til forandringerne. I den sammenhæng bør du fokusere på en basisk plantebaseret kost, der nedsætter inflammation i kroppen og bringer dig mere i balance.

  Start overgangsfasen med at skære kød og animalsk fedt væk som det første, da kød er enormt syredannende og desuden linket til en del sygdomme og ubalancer.

  Dernæst vælg mælkeprodukter fra, som ligeledes er meget syre- og slimdannende og en medvirkende faktor i udviklingen af visse kræftformer.

  Og sidst, men ikke mindst; drop alt, der hedder slik, kage, ketchup samt andre fødevarer, der er tilsat sukker, eddike og olier. Derudover bør du i overgangsfasen undgå fødevarer som; ris, pasta, fuldkornsprodukter, alkohol, koffein, forarbejdet mad og fast-food generelt.

  Jeg vil personligt anbefale at påbegynde forberedelserne minimum 14 dage, før du planlægger at gå raw, men gerne tidligere, da det vil lette eventuelle detox-symptomer. Er du en dag interesseret i at afprøve om raw food er noget for dig – kan du tilmelde dig mit nyhedsbrev her og få besked næste gang, der afholdes en RawChallenge på RawesomeVibes.life.

 41. Omfavn elendigheden

 42. Bliv ikke bange! Starten er altid den hårdeste, når man vælger at lave et skift i sin kost, og det er derfor vigtigt, at du er forberedt på, hvad du kan forvente, efter du er gået igang, så du ikke bliver nervøs for, om der er noget helt galt. Bare rolig, det er helt normalt, at det ikke føles rart til en start.

  Du vil fx kunne opleve hovedpine, dårlig mave, træthed, irritabilitet, søvnbesvær, humør-ændringer, influenza symptomer generelt og meget andet. Det kan også være gamle skader og ubalancer, der kommer op til overfladen igen – men blot forsøg at omfavne det og vid, at alt er som det skal være.

  For selvom det bestemt ikke lyder særlig rart, er det faktisk symptomer, som du skal være taknemmelig for. Det er nemlig tegn på, at din krop afgifter og eliminerer gamle affaldsstoffer, syre og celleaffald, som helst bare skal hurtigst muligt ud af dit system – og denne proces giver kroppen nu i højere grad tilladelse til, fordi du spiser en meget letfordøjelig kost bestående hovedsageligt af frugt og grønt.

  Dette frigiver en del tid, som kroppen nu kan bruge på at arbejde på sig selv i stedet for, at al tiden går til fordøjelse, forarbejdning og affaldssortering. Detox-symptomer, som desuden varierer meget fra person til person alt efter helbredstilstand, er et tegn på, at kroppen begynder at reparere sig selv og hele de skavanker og ubalancer, der måtte være, så tak din krop og vær tålmodig – den arbejder hårdt for dig.

 43. Du skal ikke være perfekt

 44. Det er essentielt for din proces, at du er kærlig mod dig selv hele vejen igennem. Det handler ikke om at være perfekt, men om at gøre sit bedste! Mange har tendens til at dunke sig selv i hovedet, når de er i en proces med at omlægge deres livsstil med sundere vaner og de så fejler og falder i!

  Der er ikke noget, der hedder at fejle – for bare dét, at du er gået i gang er en kæmpe succes – så lad være med at tænke, at alt skal være 100% perfekt, og at det er verdens undergang, hvis du ikke konstant lever op til dine egne høje forventninger, for det fucker med dit mindset! Det er en proces, der tager tid og kræver selvkærlighed.

  Vær god mod dig selv, ros dig selv og giv lige dig selv et kæmpe klap på skulderen over alt dét, du rent faktisk gør for dig selv med dine ændrede spisevaner! For det er hvordan du rejser dig igen efter et nederlag, der har den største betydning for din proces og dermed dit slutresultat! Stræb i stedet efter at være den bedste version af dig selv, og gør det så godt du overhovedet kan – mere kan du ikke forlange af dig selv!

  Alle falder desuden i, så et perspektivskifte på ‘alt eller intet’-tilgangen er at foretrække, for lidt er altid bedre end intet. Sker det, at du falder tilbage i gamle spisemønstre, så tilgiv dig selv og kom tilbage på rette kurs med det samme og husk på, hvorfor du gør det! Hold fast i din indre motivation.

  Sig til dig selv, at du gerne må, men spørg samtidig dig selv om du virkelig har lyst, og om denne handling så vil bringe dig tættere på eller længe væk fra dit mål. Så du må gerne – du træffer blot et valg! Det handler om motivationen for, hvorfor du vælger som du gør – og det er dét der kommer til at definere din proces.

  Så i stedet for at anskue det som at falde i, så beslut dig for, at nu spiser du dette, fordi du har valgt det og så hav det godt med det, og tag dig ekstra godt af konsekvenserne bagefter. Med tiden vil der gå længere og længere i mellem dine valg af gamle spise-vaner, fordi du rent faktisk lytter til din krop og dit mindset.

  Hvis du ønsker inspiration, motivation og vejledning til en raw- eller frugtbaseret livsstil, eller blot vil inkorporere mere frugt og grønt i hverdagen, så følg min facebook-side RawsomeVibes og min instagram-profil @rawsomevibes eller RawsomeVibes på YouTube – her vil der ligeledes løbende blive arrangeret forskellige challenges, hvor du inviteres til at være med på 14 dages frugt og grønt, samtidig med, at du får leveret al den viden, hjælp og støtte, du har brug for – ganske gratis.

  Mathias Thornborg Andersen

  Matias Thornberg Andersen
  Matias Thornberg Andersen

  Matias har spist frugtbaseret og detoxet sin krop over en længere periode, og oplever store helbredsmæssige fordele ved dette. Han deler her tre korte, men meget vigtige, råd.

 45. Parasit-kur mod cravings

 46. Start med en parasit-kur med eks. Dr. Morses Parasite M og G, så slipper du for de værste cravings.

 47. Socialisér med andre raw foodere

 48. Få dig en ven der også er raw eller bliv medlem af en gruppe på nettet. Det er vigtig at have support og nogen at dele med.

 49. Styrk din indre balance

 50. Og det sidste men måske vigtigste. Styrk din indre balance. Det er ikke kun kroppen der detoxer men også sindet. Det hjælper at gå lange ture hver dag. Læse i en bog, meditere, yoga, mindfulness, EFT og TFT, danse til din yndlingsmusik. Og selvfølgelig: at være alene.

  Emmeline Camille Ayaskov

  Emmeline Camille Ayaskov, Fysioterapeut og Certificeret Detoxspecialist I.S.O.D, Dr. Robert Morse, ND, Helbreddigselv.nu
  Emmeline Camille Ayaskov, Fysioterapeut og Certificeret Detoxspecialist I.S.O.D, Dr. Robert Morse, ND, Helbreddigselv.nu

  Emmeline er Regenerativ Detoxspecialist, og er blandt de første Detoxspecialister, der er certificeret fra International School of Detoxification ved Dr. Robert Morse, ND.

  Du kan følge Emmeline på Instagram som @emmelineayaskov og @helbreddigselv.nu, på Facebook som @helbreddigselv samt på hendes hjemmeside Helbred dig selv

 51. Spis monomeals

 52. Monomeals, eller mono-måltider, er et måltid, som består af udelukkende én type mad. Den bedste måde at monospise på, er frugter.

  Den største fejl, som kollektivt begås af de fleste, er at blande for mange forskellige fødevarer i én portion. Årsagen til dette skal primært findes i, at det er sådan, vi er opdraget.

  Et godt måltid skal indeholde både protein, salat, brød, mm. Eller skal det? Faktisk forholder det sig sådan, at igangsættelsen af forskellige fordøjelsesprocesser resulterer i, at de neutraliserer hinanden. Det er kemi: base neutraliserer syre.

  Når dit måltid udelukkende består af én type frugt, skal din krop udelukkende igangsætte én fordøjelsesproces. Dette sikrer, at maden fordøjes fuldt ud, og den maksimale næring kan optages og omsættes. Du undgår at have ufordøjet mad passerende igennem tarmen, og undgår dermed at fodre uønskede mikro- og makroorganismer.

  Du vil opleve at din fordøjelse er meget bedre, og din krop vil samtidig bruge den overskydende energi på andre ting, herunder afgiftning. Det kan på alle måder betale sig at holde sit måltid så simpelt som muligt. Enkelthed er nøglen.

 53. Spis moden frugt og undgå umoden frugt

 54. Dette kan være tricky for os her i Danmark, da vi langt hen ad vejen er afhængige af importeret frugt. Men det er nu alligevel i vores sundheds bedste interesse at holde os til moden frugt. Umoden frugt er stadig i sit nitrogen-stadie, hvilket vil sige, at det slet ikke har samme basedannende effekt i kroppen, som det er tilfældet med moden frugt. I stedet er det delvist syreskabende og irriterer kroppens slimhinder.

  Samtidig er umoden frugt skadeligt for tænderne, idet syren eroderer emaljen. Kemien i moden frugt er trådt ind i “carbon” stadiet, og er derfor basedannende i kroppen og eroderer IKKE tænderne.

  Gode frugter, som stort set altid er modne, er vandmelon, vindruer, æbler, og alle slags bær, også på frost. Dadler er fantastiske og altid til at regne med. Bananer ligeså – men skal være brunplettet først. Næststørste chance er: nektariner, ferskner, appelsiner, klementiner. Hold dig generelt fra: Ananas og mango, som stort set aldrig er modent og ikke bør være en fast staple i din kost.

  Fælles for alle modne frugter, er, at de er BLØDE, og dufter langt væk af frugt. Hvis en frugt er hård og ingen duft har, så er der meget stor chance for, at den ikke er moden.

  Bemærk: Det er ikke muligt at “lade frugt modne”. Det er meget få frugter, herunder banan, som modner reelt efter de er plukket. Blot fordi en frugt bliver blød, betyder det ikke, at den er moden. Mango, ananas, mm. modner ikke efter de er plukket, de fermenterer bare, og det betyder at de bliver i deres syre-stadie og fortsat ikke gavner kroppen særligt meget.

 55. Undgå at blande fedt og sukker

 56. I forlængelse af mit råd om at spise mono-meals, er det ligeledes vigtigt at separere fedt og frugtsukker. Frugtsukker er enormt gavnligt for kroppen, idet det fodrer alle vores celler og fylder os med energi, holder os basiske, og er “ren” energi. Problemet opstår når frugt introduceres til en krop, som har meget fedt i sig fra tidligere måltider, eller måske endda samtidige måltider.

  Det tager i gennemsnit 36 timer at fordøje fedtstoffer og eliminere dem. I den tid ligger fedtet og blokere for optagelse og fuldendt omsætning af frugtsukker. Resultatet er forhøjet blodsukker, hvilket fører til forøget insulinproduktion, hvilket igen leder til fedtlagring i kroppen.

  Frugt er den lige vej til sundhed, velvære, og vægttab, HVIS det spises rent og ikke blandes med andre ting, herunder især fedt. Når mine klienter klager over forhøjet blodsukker, sørger jeg altid for at spørge til, om de har spist fedt indenfor de sidste 24 timer. Det er stort set altid tilfældet. Fedt skal holdes ude af kosten eller i det mindste spises så langt væk fra frugt som muligt, især hvis man har blodsukkerrelaterede sygdomme, herunder diabetes.

  Irene Lundbjerg Larsen

  Irene Lundbjerg Larsen, Spirer.info - Hippocrates Health Insititute
  Irene Lundbjerg Larsen, Spirer.info

  Irene har fokuseret på raw food siden 2015 efter et besøg på Hippocrates Health Institute, hvor hun blev introduceret til raw food og særligt spirer.

  Irene afholder gourmet raw food middage i sin stue over vinteren, se mere på Spirer.info eller se Facebook: La Vida Verde – raw vegansk restaurant.

 57. Dressinger

 58. Dressinger er en måde at få din raw food til at smage endnu bedre og derved gøre det nemmere at holde fast i omlægningen. Dressinger giver mere smag og følelsen af at spise noget velkendt. De er nemme at lave og kan varieres nærmest i en uendelighed. Det eneste du behøver er en blender eller stavblender.

 59. Spirer

 60. Der er mange gode grunde til at indføre spirer som en del af sin raw food. Spirer er levende mad og tilfører derfor kroppen en anden slags energi end varmebehandlet mad. Spirer er fyldt med næring. Fyldt med proteiner, vitaminer og mineraler.

  Spirer tilfører kroppen ekstra vitalitet og har en særlig let optagelighed. De er direkte optagelige og livgiver derfor kroppen på en særligt kraftfuld måde. Selvdyrkede spirer er friske og har fået din særlige pleje og omsorg.

  Vil du lære at spire egne spirer? se mere på Spirer.info.

 61. Variation

 62. Heldigvis er vi så privilegerede at vi har adgang til en stor mængde forskellige grøntsager og salater hele året rundt. Grønne blade og salater kan du nemt selv samle ind fra naturen forår og sommer. Der er flere bøger om naturens rigdom og det er en billig, sund og livgivende måde at variere sit grønne blad indtag på. Husk også nødder, frø og kerner.

 63. Hold det simpelt

 64. For alt i verden – hold raw food maden simpel til du har en god erfaring med fremgangsmåder og har sikre retter at falde tilbage på. Det vigtigste er at gøre det nemt for sig selv, så det bliver let og sjovt at blive ved at vælge raw food.

  En ting ad gangen. Find 6-7 favorit dressinger og når du har god erfaring med dem, kan du gå videre til for eksempel at indføre spirer til din mad. Med spirer åbner sig en helt ny verden.

  Derefter kan du evt. købe en dehydrator og begynde at eksperimentere. En dehydrator er en ovn der tager fugtigheden ud af emnet og dermed fastholder næringsindholdet og gør det mere holdbart på en naturlig måde. Marinering af dehydreret mad gør det ekstra spændende. Du kan indstille temperaturen til 42 grader som raw food max må tilberedes til.

  Louise Koch

  Louise Koch, Raw på Raw
  Louise Koch, Raw på Raw

  Louise er coach, forfatter og foredragsholder, og har levet på 80/10/10 i hele 9 år. Hun har skrevet de to mest omfattende bøger om sund kost og naturlig helbredelse, der findes i Skandinavien, nemlig Naturligt Rask del 1 og 2.

  Louise har ved hjælp af raw food helbredt sig selv naturligt for ca. 50 forskellige symptomer, og er gået fra sengeliggende til rask på raw, hvilket også er navnet på hendes hjemmeside, som du kan finde her: RaskpåRaw.dk.

  Hun har fra 2014-2016 været kvinden bag Danmarks sundeste festival Fresh Food Festival, hvor der udelukkende serveres raw food, og hendes engelske Youtube kanal har mere end 19.000 følgere.

  Tjek også Louises 8 ugers online mentorforløb, Instagram som @fruitylouise og danske YouTube-kanal.

 65. Vælg 80/10/10

 66. Vælg din rawfood retning nøje. Der er flere typer raw food, og de kan være meget forskellige. At spise gourmet raw food og 80/10/10 er f.eks. som nat og dag, og jeg vil klart anbefale 80/10/10, hvis du vil have de bedste resultater.

 67. Få nok kalorier

 68. Hvis du vælger 80/10/10 (frugtbaseret) så sørg for at få nok kalorier. Taber du dig, så får du ikke nok, så der skal spises mere end du tror da frugt indeholder rigtig meget vand. Hold øje med dit kalorieindtag i f.eks. Cronometer.com så du ved om du får nok.

 69. Få fedt-/sukkerbalancen rigtig

 70. Vælger du at spise meget frugt, skal du sørge for at få fedt-/sukkerbalancen rigtig, for ellers kan du få blodsukkerproblemer. Spis maks. 10 % fedt af dit daglige kalorieindtag på ugebasis, så du ikke får ustabilt blodsukker.

  Jan Jægermark

  Jan Jægermark - sundhedsresearcher, raw food-ekspert, sundhedsekspert, vegansk sundhedsrådgiver
  Jan Jægermark, RawBlog

  Jeg har tilladt mig selv at afslutte dette fantastiske indlæg med mine egne råd til raw food og sund livsstil – men først lidt om mig:

  Jeg har dyrket personlig udvikling siden 2007 samt researchet intenst i sundhed siden 2011. I 2015 begyndte jeg at eksperimentere med raw food med mål om at omlægge min livsstil til at være så raw som muligt, og har oplevet mange sundhedsfordele ved at spise raw.

  Læs mere om mig på min om-side, eller kig lidt rundt på bloggen her … og ellers god fornøjelse med disse afsluttende tips:

 71. Gå 100 % raw i en periode

 72. Dette første tip er også mit vigtigste raw food-tip til dig, der enten vil booste din sundhed markant eller vil styrke din krops helbredelsesproces. Hvis du virkelig vil mærke en forskel, så vil jeg anbefale dig at gå 100 % raw og med fokus på et frugtindtag på min. 80 % og helst 100 %, hvis du vil tage det til det højeste niveau af sundhed og heling.

  Om du indtager frugt og grønt som smoothie, is (nicecream) eller som friskpresset juice er sådan set underordnet. Gør det, du har det bedst med, så længe du kan være 100 % raw og så frugtbaseret som muligt.

  Hvis du vil slippe for cravings efter usunde sager og alt det tilberedte mad, som du har svært ved at slippe, så er min erfaring, at disse forsvinder efter 3-7 dage på 100 %. Disciplin belønner sig!

 73. Tyg din juice og smoothie

 74. Fordøjelsens starter allerede i munden. For optimal fordøjelse og udnyttelse, vil jeg anbefale dig at tygge dine smoothies og din juice, da dine slimhinder dermed vil producere det spyt, der skal til for at hjælpe med enzymatisk nedbrydning af kulhydrater.

 75. Tænk god, bedre, bedst

 76. Jeg er stor tilhænger af tilgangen god, bedre, bedst, hvor du konstant fokuserer på at forbedre dig, og tage bedre valg i alle livets aspekter med det endelige mål om at tage de bedste valg.

  Denne tilgang kan bruges i mange henseender, og i forhold til sundhed handler det om at vælge sundere alternativer, indtil du engang når det sundeste.

  Har du eks. svært ved at kvitte kaffen, kunne du prøve at erstatte den med mælkebøttekaffe, og herefter gå over til te.

  Vasker du tøj med et helt normalt vaskemiddel, kunne du overveje at skifte til noget mere neutralt, herefter vælge vaskenødder (et naturligt vaskemiddel), for til sidst måske helt eller delvist lade være med at bruge vaskemiddel.

  Bruger du en deodorant fyldt med kemikalier, kunne du skifte til en, der har flere naturlige ingredienser, herefter gå over til at lave din egen deodorant, hvorefter du måske helt kan stoppe (hvis du er frugtar, lugter du ikke).

 77. Brug køkkenudstyr (af høj kvalitet)

 78. Selvom det at spise raw er meget simpelt, og netop slet ikke kræver en masse udstyr, fordi du bare kan plukke og spise, kan godt køkkenudstyr og køkkengrej være en stor hjælp for dig.

  En god blender hjælper dig med at lave salatdressinger, smoothies og bananis; en god slowjuicer sikrer, at din juice bliver lækker, og bevarer så mange næringsstoffer som muligt; og en god spiralizer gør bare madlavningen sjovere og lægger op til kæmpe variation.

  Vil du tage den rå kost til næste niveau, så kan en dehydrator af høj kvalitet åbne op for hjemmelavede chips, kiks, wraps, krydderier, frugtsnacks, kanelsnegle og sågar raw pizza.

 79. Bliv en researcher
 80. Vær nysgerrig på sundhed, raw food, selvudvikling og livet generelt – sørg for at udvikle dig, og få ny viden hele tiden. Test tingene af på egen krop. Hvis du kun følger een eksperts råd eller tager en uddannelse indenfor eks. kost, og intet andet gør for at undersøge sund kost og ernæring, samt researcher i, hvad der egentlig virker ude i virkeligheden, vil du dermed begrænse dig.

  Ingen ekspert eller “guru” ved alt eller har ret i alt, og ingen uddannelse kan lære dig hele sandheden. Vi er trods alt kun mennesker.

  En researcher medtager så mange kilder som muligt samt egne og andres erfaringer for til sidst at danne sin egen konklusion. Det er efter min mening den bedste vej til at finde sandheden i denne verden, hvor næsten ingen rigtigt kan finde hoved og hale i, hvad der er rigtigt eller forkert – særligt ift. kost og sundhed.

Afslutning

Tak fordi du læste med, og tak til alle eksperterne!

Læg endelig en kommentar, hvis du har spørgsmål eller synes om indlægget, og del gerne indlægget på Facebook ved at klikke her eller på andre sociale medier. Tak! 🙂

Hvis du vil læse flere spændende indlæg om raw food, sundhed og personlig udvikling, så følg RawBlog på Facebook.

Læs den hidtil mest omfattende artikel på dansk med inspirerende tips, tricks og gode råd til raw food, sundhed og sund…

Slået op af RawBlogSøndag den 15. juli 2018

Resumé
Raw food -Tips, råd, guide - Sundhed, sund kost & sund livsstil
Artikel
Raw food -Tips, råd, guide - Sundhed, sund kost & sund livsstil
Beskrivelse
10 danskere deler deres bedste tips, tricks og råd ift. raw food. Få inspiration til raw food og sund livsstil, rå kost baseret på frisk frugt, grøntsager, nødder og frø.
Forfatter
Del, please:

Udgivet af

Jan

Hej, jeg hedder Jan, og jeg nørder meget i bl.a. selvudvikling, sundhed og faste.

En tanke om “🍉 40 tips til raw food, sundhed & livsstil fra 10 danskere 🇩🇰”

 1. I enjoy what you guys are usually up too. This type of
  clever work and reporting! Keep up the very good works guys I’ve you guys to blogroll.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *